Ons assortiment
  1. Terug |

Maatregelen uit de Single Use Plastic (SUP) richtlijn

De Europese Commissie heeft een SUP (Single Use Plastic) richtlijn opgesteld (Directive (EU) 2019/904) om de hoeveelheid plastic afval sterk terug te dringen. Door de zogeheten SUP-richtlijn moeten plastic en kartonnen drinkbekers per 3 juli jl. worden voorzien van een verplichte SUP-markering. De EU-lidstaten treffen zo de maatregelen die nodig zijn om er voor te zorgen dat tegen 2025 77% en tegen 2030 90% van de single use plastics gescheiden wordt ingezameld. Hieronder vind je de meest actuele informatie over deze nieuwe regelgeving.  

Verbod op een aantal bekende disposables

Vanaf zaterdag 3 juli 2021 is er een verbod op bepaalde plastic wegwerpproducten. Het gaat om het plastic (PS) bestek, de plastic roerstaafjes en rietjes, plastic borden en EPS schuim maaltijdbakken en drinkbekers, inclusief deksels. Deze artikelen komen in het Europese zwerfafval bovengemiddeld terug, en dat is dan ook de reden dat de nieuw richtlijn juist deze disposables verbiedt. Hiervoor zijn inmiddels goede, betaalbare alternatieven.  

Verplichte SUP-markering op koffiebekers

Op 3 juli 2021 gaat de verplichting uit de SUP richtlijn in om kartonnen bekers met plastic coating van een markering te voorzien. Hiermee geven we aan hoe de beker weggegooid moet worden en dat deze is voorzien van een plastic coating. De markering bestaat uit een rood en een blauw vak met daaronder de tekst ”PRODUCT BEVAT PLASTIC” (voor gebruik in Nederland). Naast vermelding op onze standaard bekers, heeft deze verplichte markering ook consequenties voor het ontwerp van eigen (custom) koffiebeker. Uiteraard helpen we je graag om alle informatie op de juiste manier aan te brengen in het design. Bekers die voor 3 juli 2021 bij jou zijn afgeleverd, hoeven nog niet voorzien te zijn van deze markering. Deze kunnen gewoon worden gebruikt. Koffiebekers die wij na 3 juli aanleveren moeten wel voorzien worden van de verplichte markering.

Hoe ziet de SUP-markering op koffiebekers eruit?

De verplichte markering bestaat op dit moment uit twee even grote vakjes met pictogrammen, rood en blauw, met daaronder de tekst ”PRODUCT BEVAT PLASTIC”. Voor bekers met een inhoud minder dan 500cc is de minimale grootte 1,4 cm x 2,8 cm (3,92 cm2). Voor bekers met een volume van 500cc of meer is de grootte van de markering minimaal 1,6 cm x 3,2 cm (5,12 cm2). Waar wordt de markering aangebracht op de koffiebeker? Voor gewone koffiebekers geldt een horizontale markering van minimaal 300dpi op de buitenkant, zo ver mogelijk verwijderd van de rand (mondcontact wordt zo vermeden), maar niet aan de onderkant. De tekst “PRODUCT BEVAT PLASTIC” wordt in hoofdletters aangebracht, in lettertype Helvetica Bold. De lettergrootte is ten minste 5 punten voor bekers van minder dan 500cc en 6 punten voor bekers van 500cc of meer.

SUP-markering koffiebekers

Worden de producten ook in andere EU landen worden ingezet, dan moet naast de NL tekst ook in de andere officiële taal/talen vermelden. Dat kan op twee manieren: direct onder de markering, of in het rechthoekige zwarte vakje onder de Nederlandse taal, zoals bovenstaand voorbeeld van onze Schotse Ruit. De tekst moet goed leesbaar zijn en wordt in hoofdletters aangebracht in lettertype Helvetica Bold (minimaal lettergrootte 5 punten voor bekers van minder dan 500cc en 6 punten voor bekers van 500cc en meer.

De kleurencodes zijn als volgt:

  • Wit: C=0 / M=0 / Y=0 / K=0

  • Zwart: C=0 / M=0 / Y=0 / K=100

  • Rood: C=0 / M=90 / Y=60 / K=0

  • Blauw: C=60 / M=0 / Y=0 / K=0

Hoe is dat geregeld voor plastic bekers?

PET bier- & drinkbekers, die geheel uit plastic zijn vervaardigd, moeten vanaf 3 juli jl. worden voorzien van een gedrukte markering, of een gegraveerde/in reliëf aangebrachte markering (zie foto hieronder). Deze markering moet aan de volgende eisen voldoen:

  • Positie: de markering wordt horizontaal aangebracht op de buitenkant van de beker, zo ver mogelijk verwijderd van de rand om contact met de mond bij het drinken te vermijden. De markering mag niet aan de onderkant van de beker worden aangebracht.

  • De markering bestaat uit drie pictogrammen met de tekst “GEMAAKT VAN PLASTIC"

  • Voor bekers met een volume van minder dan 500 ml is de minimale grootte van de markering 1,4 cm op 2,8 cm (3,92 cm2). Voor plastic bekers met een volume van 500 ml of meer is de minimale grootte van de markering 1,6 cm op 3,2 cm (5,12 cm2).

SUP-markering plastic bekers

Belangrijkste SUP tips/links:

In deze link wordt de uitvoeringsverordening (EU) 2020/2151 van de Commissie tot vaststelling van voorschriften vermeld: KLIK HIER

In deze link vind je de aanvulling (corrigendum) op het uitvoeringsbesluit: KLIK HIER

Download hier de gevectoriseerde SUP pictogrammen: KLIK HIER


Meer PackagingDirect service:

HEB JE NOG VRAGEN OVER DE NIEUWE SUP (SINGLE-USE-PLASTICS) RICHTLIJNEN?

Neem dan gerust contact op via de mail, chat of telefonisch via +31 (0) 55 767 6100. Onze klantenservice staat 5 dagen per week voor je klaar.

{{ message }}